Filmanmeldelse: The Lobster: Sort humor og kynisk kærlighed

Yorgos Lanthimos vakte stor opsigt, da han debuterede sin første engelsksprogede film, ”The Lobster”, ved Cannes filmfestival året før dette. Filmen vandt Jury-prisen, og blev ikke mindst rost til skyerne af kritikere og filmentusiaster verden over, idet Lanthimos formår at skabe noget ganske unikt med hensyn til koncept, men dog vakler filmens præsentation og falder derved fladt til jorden.

Tvungen kærlighed

The Lobster er en absurd komedie-drama, der finder sted i en dystopisk verden, hvori mennesker er obligerede til at leve med partnere. Filmen følger hovedpersonen, David (Colin Farrel), der lige er blevet forladt af sin kone og derved bliver påtvunget et ophold i et hotel. Alle individerne i dette hotel må finde sig en ny partner indenfor 45 dage, og formår de ikke at gøre dette forvandles de til et dyr af deres eget valg. Idet David nærmer sig sin sidste dag på hotellet, konfronteres han med håbløsheden af sin egen situation og tager sin skæbne i egne hænder. Først her begynder filmens budskab rigtigt at skinne igennem.

Samfundskritisk kommentar

Lanthimos viser atter en misantropisk og kynisk tilgang til samfundet i sin film og formår at anvende filmen som en social kommentar. Han udforsker problematikken med menneskers behov for indordninger og undertrykkelsen der følger med: selv da David flygter fra hotellet og teamer up med afvigerne, der kæmper for deres frihed, konfronteres han med flere regler og mere undertrykkelse. På trods af originaliteten af dette koncept kan det under visse steder i filmen være ganske vanskeligt ikke at himle med øjnene, da filmen er ganske prætentiøs.

Absurde, velspillede karakterer

Rent stilistisk er filmen fin og minder lidt om Wes Andersons film, i al dens absurditet og med dens flade karakterer. På trods af at karaktererne i filmen intentionelt er absurde og akavede, skinner de gode præstationer igennem, især fra Colin Farrels side. Hans karakter i filmen er ganske morsom i al hans akavethed og mangel på selvbevidsthed.

Ukonventionel underholdning

Alt i alt er The Lobster en fin film med et godt koncept, men ikke lige det rette valg for dig der leder efter en film spækket med aktiv underholdning og konventionel morskab. Hvis du derimod ikke er den sarte type, der godt kan tåle en lettere langtrukken, artsy film med uhåndgribelig humor og nogle superbizarre, semi-pornografiske scener, så grib din mest excentriske ven under armen og tag ind og se The Lobster.

Nørre News giver filmen 3 ud af 6 stjerner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.