Grammys 2018 – en semikort guide

Sæsonen for prisuddelinger er over os. Selvom du muligvis forbinder disse shows med filmbranchen, især på grund af the Oscars, betyder det ikke at musikbranchen ikke også kan holde en kæmpe fest for sig selv. Den største af disse er Grammys, eller the Recording Academy Grammy Awards som det officielt hedder. Det hele blev sat igang natten til mandag i dansk tid. For at du ikke skulle sidde oppe hele natten til en skoledag for at se det, tog jeg en for holdet og ødelagde min nattesøvn, for at kunne give en hurtig opsummering i denne artikel.

Den røde løber

En vigtig del af enhver prisuddeling er den røde løber, og de ekstravagante kjoler og jakkesæt berømthederne ankommer i. Som altid toppede Lady Gaga i feltet af sindssyge kjoler, med masser af blonder og et omfangsrigt slæb. Men, for en gangs skyld fik hun nævneværdig, især Cardi B og SZA gav hende kamp til stregen. Cardi B med et slæb der nærmest lignede vinger, og SZA i en blondekjole med tyl frynser. Hos mændene gik det lidt mere stille for sig, og kun legenden Elton John udfordrede tuxedo normen nævneværdigt, der dog var blandet med en større mængde street-style end normalt, fra det store felt af unge rappere. At troppe op i en regnbuefarvet paillet-blazer fortjener respekt, især når man kan bære det som Elton kan.

Priserne

Den rigtig spændende del af alle prisuddelinger er selvfølgelig priserne. Bruno Mars står tilbage som aftenens helt store vinder, med 6 priser der inkluderer bedste sang og bedste album. Her kan jeg kun give Justin Vernon, bedre kendt som frontmand for Bon Iver, ret i sin udtalelse ”… you absolutely have to be shitting me”. Dermed ikke sagt at Bruno Mars er en dårlig musiker, han har helt klart styr på at skrive et ørefængende hit. Men, når konkurrencen om bedste album er mod Childish Gambino, Jay-Z, Kendrick Lamar og Lorde, kan jeg ikke se hvordan Bruno på nogen måde kommer ud øverst. Det gælder også de fleste andre priser han vandt, dog kan jeg gå med til at bedste R&B album er fortjent. Nok om Bruno, for der er dog flere priser, der gik til de helt rigtige. Kendrick Lamar vandt helt fortjent fire priser, deriblandt bedste rap album med skarp konkurrence fra Tyler, the Creator og Jay-Z. Som sædvanlig fik Ed Sheeran også et par priser, og selvom han fortjener al den hæder han får, synes jeg at Lana del Reys album, Lust for Life, stod som en lidt stærkere kandidat til bedste pop album.

Er du mere til indie eller rock end pop og hiphop, er der også et par spændende priser at fremhæve. Bedste rock album gik til The War on Drugs, bedste rock sang til Run af Foo Fighters, bedste alternative album til The National og bedste dance album til LCD Soundsystem. En fuld liste over de mange priser kan findes på Billboard.com.

Showets underholdnings værdi

Men, der er mere til en prisuddeling end tøjet og priserne, især når man har hyret James Corden som vært. Han er efterhånden en erfaren vært, og gjorde også et fremragende arbejde med at holde humøret højt, selv når de mere seriøse emner som Time’s up og årets døde musikere.

Men, højdepunkterne fra showet er ikke værten, men de mange optrædener aftenen bød på. Aftenens bedste og mest mindeværdige, var også den første af dem. Kendrick Lamar står gemt i en mængde marcherende soldater, det amerikanske flag blafre på storskærmen i baggrunden, U2 står som band i baggrunden. XXX går i gang, soldaterne deler sig for at afsløre Kendrick, der derefter giver et smukt leveret medley af sine sange. En anden optræden der fortjener at blive fremhævet, er Childish Gambinos. Helt nonchalant stod han med den ene hånd i lommen på sit kridhvide jakkesæt, og leverede Terrified fra albummet Awaken, My Love!, der vandt for bedste traditionelle R&B præstation. En rørende optræden, med gæsteoptræden af den unge JD McCrary der kun gjorde det bedre. En tour dé force i R&B. Et år efter Trump blev indsat, undgår man ikke et vist politisk aspekt. James Cordens jokes handlede flere gange om præsidenten, og det var også i varierende grad en del af optrædenerne. Især efter Logics fremførsel af 1-800-273-8255 sammen med Alessia Cara og Khalid, blev utilfredsheden med Trump tydelig. Logic gav godt halvandet minuts prædiken om den fremmedhadske politik Trump er blevet kendt for, sluttende med ”To all the beautiful countries, you are not shitholes!”. En perfekt afslutning til en i øvrigt fremragende optræden.

Edited by: Julius Lange Finkas

SaveSave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.